Stap in je zelfvertrouwen

Stap in je zelfvertrouwen

Laatst las ik in een besloten groep op facebook de volgende post: 
‘’Ik ben 26, pas afgestudeerd en al heel lang zoekende naar de perfecte baan. Maar ik voel zó veel concurrentie en prestatiedrang in mijn generatie dat ik er moedeloos van wordt. Wat meer zelfvertrouwen zou hierbij wel handig zijn!’’

Zelfvertrouwen is handig
…in je loopbaan en ook op andere gebieden van ons leven. Geef mij een flinke dosis zelfvertrouwen en ik kan de wereld en alle uitdagingen die er op mijn pad komen aan. Maar hoe werkt dat dan? En hoe komt het dat zoveel mensen een gebrek aan zelfvertrouwen ervaren?

Kritisch stemmetje
In ons hoofd hebben we allerlei kritische stemmetjes die ons weerhouden om te doen wat we eigenlijk het liefst willen of verlangen. Dat kan allerlei redenen hebben. Even simpel gezegd ontstaat het vaak vanuit angst. Angst voor het onbekende of doordat je eerdere vervelende ervaringen zwaar mee laat wegen…Je laat je hierbij leiden door bepaalde overtuigingen. Overtuigingen zoals:

·     Ik mag geen fouten maken
·     Ik ben niet goed genoeg
·     De wereld is een onveilige plek (zoveel concurrentie en prestatiedrang)
·     Er kan mij pijn gedaan worden

Overtuigingen…
…kun je zien als verhalen die je jezelf vertelt. Zo heb je ook legio aan positieve mooie overtuigingen. Als het voor je werkt is dat uiteraard niet erg. Als je merkt dat een overtuiging je belemmert in de dingen die je eigenlijk wilt bereiken, kies er dan voor om een positieve ervaring meer leidend te laten zijn. Dat wordt steeds makkelijker. Welke positieve verhalen vertel je aan jezelf? Kan je daar nog een schepje bovenop doen? Nieuwe verhalen vanuit liefde voor jezelf en anderen. De verhalen die je vaak hoort, ga je geloven. Zo werkt ons brein. Dat mag je best een handje helpen door daar bewust iedere dag voor te kiezen.  

Alles wat je doet of laat is gedreven vanuit angst of liefde. Waar kies jij voor?

Vanaf vandaag stap ik bewust in zelfvertrouwen! Benieuwd hoe?
Dat klinkt misschien nog makkelijker gezegd dan gedaan. Het begint bij jezelf betrappen op gedachten en bijbehorend gedrag wat niet voor je werkt. Catch yourself! En glimlach erom. Het is menselijk. Iedereen doet het! Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Als je afwijst dat je jezelf afwijst, dan is dat dubbelop. Ai! Daar heb je niets aan. Die negatieve verhalen komen in je op en ebben weer weg. Je hoéft er niets mee te doen. 

Intussen mag je onderzoeken wat belangrijk is voor je. Jouw kernwaarden, voor jou belangrijke drijfveren. Maak die belangrijker dan mogelijke onzekerheden/angsten. Waar sta je voor? Wees je daar bewust van. Stel je mate van zelfvertrouwen niet als voorwaarden. Maak het wat minder belangrijk. Maak de actie voorwaardelijk en niet het zelfvertrouwen. Je bent nooit klaar. Start before you are ready! Eerst doen, dan denken en dan voelen. Alles wat je er vooraf over denkt en voelt is per definitie niet waar, want het is niet de werkelijkheid (heerlijke uitspraak van David & Arjan, 365 dagen succesvol).

‘’Moed is de bereidheid om onzeker te zijn en het toch te doen.’’

Ja maar, ik bén onzeker
Denk je nog steeds ja maar, ik bén onzeker? Er is een groot verschil tussen onzeker zijn, of je onzeker gedragen. Heb je de bereidheid om er iets aan te doen? Verbind je met je kern en focus je op hetgeen belangrijk voor je is. Maak dat groot en er is steeds minder ruimte voor angsten en onmogelijkheden.

Jouw mantra’s
Bedenk nu nieuwe verhalen die je aan jezelf wilt vertellen en herhaal die IEDERE dag. Dat noemen we ook wel mantra’s. Zeg het hardop en nog beter, maak er een beweging bij. Stap letterlijk in je (zelf)vertrouwen!

·    Het leven is een speelveld
·    Ik kies voor een betekenisvol leven
·    Ik doe wat mijn hart mij ingeeft
·    Er is ruimte voor iedereen en er bestaan alleen waardevolle collega’s

Dankbaarheidsboekje
Het bijhouden van een trotsboekje/dankbaarheidsboekje werkt hierin tot slot ook heel goed. Iedere avond schrijf je op waar je die dag trots op bent, dat kunnen de kleinste dingen zijn. Waar ben je dankbaar voor? Wat vond je spannend en heb je tóch gedaan? Wat wordt jouw verhaal?

Leef je mooiste leven!

Liefs Leonie

Inspiratie: 365dagen succesvol, NLP, handboek positieve psychologie

Toen ik van mezelf begon te houden - speech Charlie Chaplin

Toen ik van mezelf begon te houden - speech Charlie Chaplin

Keuzestress is verleden tijd

Keuzestress is verleden tijd