Keuzestress is verleden tijd

Keuzestress is verleden tijd

We moeten aan de lopende band keuzes maken. Of het nu gaat om keuzes over je studie of loopbaan, relaties, woonsituatie, vrije tijd of op het vlak van gezondheid. Het ene mens lijkt makkelijker knopen door te hakken dan het andere mens. Benieuwd hoe jij makkelijker knopen doorhakt? Graag neem ik je mee in de valkuilen en vooral de praktische oplossingen. Met deze legio tips is jouw keuzestress verleden tijd!

Twijfelfase
Je staat op het punt om een keuze te maken. Hoe klein of hoe groot het ook is, je overweegt graag alle voors- en tegens. Hoe kijkt jouw omgeving er tegenaan? Wat is wijsheid? Wat zijn de consequenties? Als daar toch eens een handboek voor zou zijn… Herkenbaar? De fase van twijfel is het minst fijn. Het kost veel energie en geeft je een gevoel van onzekerheid, dat je stilstaat of dat je dingen tegen je zin doet. Kortom, keuzestress.

Stel jezelf een passend doel 
Het stellen van een doel helpt in het maken van keuzes. Vraag je echter wel af waar jouw doel vandaan komt en wat het je oplevert. Is het echt belangrijk voor je? Onderzoek regelmatig wat jouw kernwaarden zijn. Dit zijn jouw drijfveren en die werken als innerlijk kompas. Durf gaandeweg naar jezelf toe te geven dat jouw doel niet bij je past of stuur bij. We krijgen ons leven lang ingeprent hoe belangrijk het is om doelen te stellen en die te behalen. Dus gaan we net zo lang door tot we die hebben. Hoe langer je een doel hebt nagestreefd hoe moeilijker je het op kunt geven. Uit angst om te falen kan je echter veel langer doorgaan dan goed voor je is (Psychologie nr. 4, 2016).

Zet je onbewuste aan het werk
Als je een besluit neemt en ergens mee stopt, laat het dan ook helemaal los. Maak de keuze en laat het onbewuste dan vervolgens het werk doen. Het onbewuste verwerkt de informatie en ordent het voor ons, waardoor we weer het gevoel krijgen van overzicht en de keuze makkelijker maken (Dijksterhuis, 2013). Blijven hangen in een ongewenste situatie maakt ongelukkiger en geeft meer stress. Vertrouw erop dat je het antwoord wel hebt, hak vlot de knoop door en zoek dan even fijne afleiding. 

Jouw intuïtie weet het allang
Het overwegen van alle voors- en tegens is een rationele benadering. Je intuïtie weet het vaak allang. Dijksterhuis (2013) stelt dat het volgen van je intuïtie de beste manier is om een juiste beslissing te nemen over gewichtige zaken als studie, werk en relaties. Ga je emoties erop na en trust your gut feeling! Even rust nemen kan helpen om jouw gevoel de ruimte te geven. Het helpt daarin niet altijd om er met anderen over te praten omdat je je gevoel moeilijker onder woorden kan brengen. 

Regie over je eigen leven
Besef je dat er geen goed of fout bestaat. Neem echter wel zelf keuzes om keuzestress te voorkomen en laat je niet teveel leiden door meningen van anderen. Wees niet bang voor gezichtsverlies. Het is juist krachtig om de regie over je eigen leven te nemen en daarbij trek je ook mensen aan die bij je passen. Neem besluiten op basis van feiten, zelfkennis en jouw intuïtie. Tot slot is het einde van iets, het begin van iets anders. Ontdek het maar!

Bronnen: Dijksterhuis, A. (2013), Het slimme onbewuste – denken met gevoel, uitgeverij: Bert Bakker Amsterdam
Sikkel, M. (2016), De kunst van het stoppen. Waarom opgeven soms moeilijker is dan volhouden. Psychologie Magazine nr. 4, Uitgever: Weekbladpers Media 

Leonie Gussekloo MA is ruim vijf jaar verbonden aan de opleiding Communicatie bij de Hogeschool Rotterdam als docent, coach en peercoach coördinator. In 2016 startte ze haar eigen coachingspraktijk als OVERZICHT coach. Stress is een veel voorkomende klacht en zij ziet het dan ook als haar persoonlijke missie om de zoektocht naar een fijn leven met bijbehorend werk leuker, luchtiger en moeitelozer te maken. In de online cursus Leonie’s Luchtige Loopbaan Lessen ga je op ontdekking naar wat je kan, wil, effectief gedrag en een passende omgeving.

Stap in je zelfvertrouwen

Stap in je zelfvertrouwen

Wapen je tegen een burn-out

Wapen je tegen een burn-out