Voldoening in je werk door talent

Voldoening in je werk door talent

Wat als ik je zeg dat iedereen talenten heeft en jij dus ook? Dat als je besluit vanuit je talenten te werken, het een stuk moeitelozer gaat en je er veel voldoening uithaalt? Benieuwd hoe je jouw talenten ontdekt en koestert? Ik geef je hieronder de belangrijkste tips & tricks om op onderzoek uit te gaan. 

Talentdenken is LEF hebben
Als je kiest voor jouw talenten heb je lef. Het betekent namelijk dat je meer gaat doen van wat werkt en dat je stopt met de dingen die je echt niet liggen. Dat vergt lef in een wereld die geneigd is te kijken naar wat er allemaal niet goed gaat. Je gaat van jouw 8 een 10 maken, in plaats van jouw 4 met bloed zweet en tranen tot een 6 krijgen. Het begint met herkennen bij jezelf waar je van nature goed in bent, je gedrag erop aanpassen en vervolgens de omgeving daarin mee te nemen. Maak je borst maar nat, want je kan rekenen op een hoop complimenten!

Hoe herken je een talent?
Heb je weleens een compliment gekregen voor gedrag dat je vertoont, waarvan je dacht ‘ja maar dat is toch logisch, dat doe ik altijd’Talenten liggen dicht bij je natuur en gaan je over het algemeen gemakkelijk af.Het betekent dat je veel potentie hebt hierin. Het inzetten van je talent leidt tot positieve emoties en het gevoel van subjectief welbevinden/geluk. Patronen in ons denken en in ons handelen die van nature sterk ontwikkeld zijn (2016, Dewulf).

Wanneer is talent in actie?
Ja leuk en aardig, maar wat zijn mijn talenten denk je dan. Uiteindelijk heb je er pas echt wat aan als je talenten in actie zijn. Je gaat er pas echt kwaliteit in leveren met het juiste gedrag wat je erin vertoont en een context waarin je bevraagd wordt hierop (2016, Dewulf). Een context die motiverend werkt en die aansluit bij jouw persoonlijke interesses. Bovendien is het erg fijn als het door iemand anders gezien wordt. ‘He, maar dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend hoor!’en ‘wow daar draai jij je hand niet voor om!’ Voor jou lijkt het in eerste instantie niet zo spectaculair als je iets doet waar je goed in bent. Daarom merk je het niet altijd. 

Hefboomvaardigheden
Stel iemand is actiegericht & bezit van nature over leiderschapskwaliteiten. Je kan je voorstellen dat hij houdt van snel schakelen en het voortouw nemen. In een vergadering of in de klas zal zo iemand misschien geneigd zijn om anderen te overschreeuwen. Als je vermoeid of gestrest bent, komt zo’n talent vaak nog krachtiger naar voren. Ben je je bewust hiervan, dan kun je er ook op ingrijpen met behulp van hefboomvaardigheden. Daarmee stuur je je talent en bijbehorend gedrag als het ware wat bij en zet je het zo positief mogelijk in. Zo kan hij als hefboomvaardigheden: geduld/luisteren/empathisch vermogen inzetten. 

Breng jouw talenten in kaart
1.    Ga op zoek naar je talenten: wat gaat je makkelijk af, wanneer raak je in de flow, waar krijg je energie van, haal je veel voldoening uit.
2.    Maak keuzes die ertoe leiden dat je je talent ontwikkelt
3.    Ontwikkel nieuwe (hefboom)vaardigheden om nog meer uit je talent te halen (2016, Luk Dewulf)
4.    Durf te stoppen met datgene waar je echt niet goed in bent. Delegeren die hap!

Benieuwd wat jouw talenten zijn? Vraag meer informatie en een talententest aan via leonie@overzichtcoach.nl 

Luk Dewulf vertrekt vanuit dat wat werkt, vanuit succes, talent en bezieling. Ook in het onderwijs krijgt dit gelukkig steeds meer aandacht vanuit de positieve psychologie. Alles wat je aandacht geeft groeit! Smul je hiervan? Het boek van Luk Dewulf is zeker een aanrader en hij heeft er nog meer geschreven. 

Bron: Dewulf, L. (2016) Ik kies voor mijn talent, Uitgeverij Lannoo n.v. 

Purpose, Ikigai, Raison d’ être, zingeving of…

Purpose, Ikigai, Raison d’ être, zingeving of…

Ontdek jouw vlammetje

Ontdek jouw vlammetje