Persoonlijk ontwikkelingsplan

Persoonlijk ontwikkelingsplan

Op mijn 20e (gister + een paar rimpels) kwam ik voor het eerst in aanraking met een persoonlijk ontwikkelingsplan. Het recruitment bureau waar ik destijds werkte, deelde deze per mail uit met de vraag of we deze ‘even’ in wilden vullen ter voorbereiding op het functioneringsgesprek. Kwartiertje werk stond erbij. Huh? Hoe dan! Even invullen hoe ik mijn persoonlijke ontwikkeling voor me zie van nu tot over 5 jaar in een kwartiertje? HELP!

POP of NOP
Al snel ging het persoonlijk ontwikkelingsplan over de tongen. Ik bleek niet de enige die zich niet echt raad wist met deze POP. Het leek me eigenlijk best waardevol, maar hoe ik het aan moest pakken? Wat zou mijn manager goedkeuren? Eigenlijk wist ik toch ook wel dat ik niet eeuwig in deze functie zou blijven werken. Maar invullen dat ik mezelf uiteindelijk wel leerzame evenementen zag begeleiden, leek me niet handig. Geen rol waar ik in kon groeien bij deze werkgever, dus ik zou wel oppassen in mijn eigen vingers te snijden. Straks stond ik ongevraagd op straat met NOP.

Start met dromen
Een aantal banen en persoonlijk ontwikkelingsplannen later, viel het kwartje. Ik bevond me aan de begeleidend kant en keek met een stagiair naar zijn POP. Het zweet stond op zijn voorhoofd en ik zei: ‘’leg dat 4-bladerige formulier even lekker weg. Kom we gaan een lekker bakkie halen.’’ Tijdens de koffie stelde ik hem vragen. Ik liet hem dromen. Groots denken. Uitzoomen. Wat als alles mogelijk zou zijn? Wat maakt dat je daar blij van wordt? Welke talenten en kwaliteiten zet je dan van jezelf in? Wat zou je nog willen ontwikkelen? En als het er dan is, wat voel je & wat zie je jezelf doen? 

Geef vorm aan jouw 5-jaren plan
Het zweet verdween en er kwam een blos op de wangen en een paar schitterende ogen voor in de plaats. Wow wat een bommetje energie zat er tegenover me! We pakten een groot wit vel en hij begon te tekenen. Ik bleef maar vragen stellen en schreef af en toe een kernwoord op of wees hem op een tegenstelling. Als je dat in 5 jaar hebt bereikt, wat wil je dan in een jaar? En over een paar maanden? Wat voor kansen zie je bij je huidige werkgever? Hoe kan je hem/haar hierin meenemen.. Zo kreeg zijn 5-jaren plan langzaam vorm.

Tijd voor jouw persoonlijk ontwikkelingsplan
Gek genoeg kan een werkgever vaak niet ruiken wat jij wil. Als je dat zelf al weet. Een formulier met kadertjes kan ontmoedigen. ‘Ja maars’ oproepen in je hoofd. Het begint dus met vrij en groots denken. Je brain laten stormen. In beweging, aan de tekentafel of in een geleide visualisatie. Wat jouw persoonlijke voorkeur ook maar is. Iets waar je jezelf misschien nog niet genoeg tijd voor gunt (een kwartiertje? Serieus? Het is je toekomst!) en je manager helaas ook geen uren voor reserveert. 

Jij bent de enige die weet wat goed voor je is. Hoe jij je persoonlijk wilt ontwikkelen. Geen test, adviseur of educatieve instantie kan daar antwoord op geven. Het kan je helpen in je overwegingen, maar de echte antwoorden zitten in jou. Coaching helpt om bij jou de juiste informatie op te halen en afscheid te nemen van informatie dat niet van jou is. In een tweedelige sessie geven we smoel en inhoud aan jouw persoonlijk ontwikkelingsplan. Geef bewust richting aan jouw leven! 

<< Boek nu de 2-delige sessie Jouw Persoonlijk Ontwikkelingsplan >>

Wat kun je verwachten?
- Twee individuele sessies van 2 uur
- Tussentijdse opdrachten
- Stimulerende werkvormen
- Een ingevuld persoonlijk ontwikkelingsplan
- Koffie/thee & lekkers
- Een flinke dosis positieve energie & bewust bouwen aan jouw toekomst!

Werkloos of grote vakantie

Werkloos of grote vakantie

Nu is het moment! Ga voor effectief gedrag

Nu is het moment! Ga voor effectief gedrag