Roddelen is schadelijk voor je gezondheid en welbevinden.

Roddelen is schadelijk voor je gezondheid en welbevinden.

Ik werk regelmatig op een flexwerkplek waar meerdere bedrijven zitten. Man, wat wordt er lelijk over anderen geroddeld. Daar hangt veel onnodige negatieve energie omheen. Als je jezelf betrapt met het idee ‘o ff lekker over X spuien’ bedenk je dan twee keer. Je hartslag versnelt, je windt je onnodig op, je zendt negatieve signalen uit, je voelt je zwaarder worden. Je versterkt emoties als angst/onveiligheid/schuld/jaloezie/ boosheid/afkeuring/teleurstelling. Dit is slecht voor je gezondheid en je welbevinden. 

Wat levert het je verder nog op?
Je lost het probleem wat je ervaart niet op, je ontzegt die ander de gelegenheid om zijn/haar perspectief te delen, je maakt het probleem wellicht groter, je creëert ongelijkheid, je maakt die ander kleiner èn je blaast jezelf op. Ai! Wat een vervelend stukje om te lezen eigenlijk. Ik krijg er nu al hartkloppingen van. 

Wat heb je dan wel te doen?
Voel je het opkomen, haal eens flink diep adem. Zet voor jezelf op een rijtje wat je als vervelend ervaart. Check bij jezelf of je niet te hoog in je emoties zit en ga eerst iets fijns doen voor jezelf. Ga vervolgens op een gepast moment samen met die collega het gesprek aan met een open houding. Leg voor hoe jij je erbij voelt en hoe jij de dingen ervaart en LUISTER ook naar de ander. Daar ontstaat begrip en kun je elkaar vinden. Negen van de tien keer voelt die ander zich dan ook gehoord en erkend, waardeert diegene het enorm dat jij je zo open en kwetsbaar toont en volgt er een oplossing en een grote glimlach. Dat geeft een lekker gevoel, van tevredenheid/hoop/enthousiasme of zelfs waardering en dankbaarheid. Wat kies jij?

Fijne werkweek!

Door Corona zoek ik een baan

Door Corona zoek ik een baan

Tips voor een effectief keuzeproces

Tips voor een effectief keuzeproces