Feel the fear and do it anyway: mijn reis in zelfstandig ondernemen

Feel the fear and do it anyway: mijn reis in zelfstandig ondernemen

Wie zat er nou op zo’n jonge vrouwelijke coach te wachten?

In 2016 had ik een droom. Vrouwen coachen in het najagen van hun dromen en het vertrouwen in zichzelf vergroten. Ik zag mezelf in een visualisatie als 40-jarige vrouw zitten in mijn tuin met een groep kanjers die de wereld allemaal een mooiere plek willen maken. Coachsessies had ik in mijn rol als docent en coach op de Hogeschool al veelvuldig gevoerd, ik had ook al mooie diploma’s in mijn zak. Mijn eigen coachingspraktijk leek me echter nog een brug te ver. Wie zat er nu op zo’n jonge vrouw te wachten, waar moest ik dat dan doen want ik had helemaal geen tuin. Daarbij, ik was toch geen ondernemer? Mijn familie en vrienden werkten allemaal in loondienst en ik voelde mij alleen staan in mijn plannen. Ik maakte mezelf ook nog eens wijs dat ik dus te eigenwijs was om binnen de kaders van een baan te functioneren en andere niet helpende gedachten kwamen voorbij.

Rik, mijn lief, schudde mij wakker.’’ Je stimuleert anderen om hun dromen na te jagen, om te doen waar ze goed in zijn en om zich te richten op de waarde die ze het allerliefste willen leveren. Waarom doe je dat dan zelf niet? We wonen in het centrum van Rotterdam, dus klanten zat in de buurt, het kan gewoon in onze neutraal ingerichte woonkamer en je hebt zelfs al aanvragen! Als je het nu gaat doen is de kans veel groter dat je over tien jaar ook echt in die grote tuin zit met die groep vrouwen.’’

De tranen stroomden over mijn wangen en ik voelde op dat moment zo sterk: ik heb er gewoonweg voor te gáán. 

Stapje voor stapje begon ik met coachen van oud-studenten, onderzocht ik wat er voor nodig is om een onderneming op te starten en verzamelde ik steun om me heen. En vooral die steun maakte dat ik doorzette. Ervaren ondernemers, coaches, een boekhoudster en nieuwe vriendschappen en business buddies die mij actief supportten in het ondernemerschap.

Als ik ergens voor ga doe ik dat niet half, zo stond ik nog geen jaar later in het Nieuwe Luxor Theater met een eigen initiatief en bijna 50 deelnemende vrouwen. Helaas was het voor mij in te korte tijd zo groots, dat ik er eigenlijk niet echt van genoot. Ik had naast mijn baan in loondienst teveel ballen in de lucht te houden, verdiende er nauwelijks geld mee en was niet klaar voor alles wat er bij kwam kijken. Ik leerde het verschil tussen flow en wilskracht herkennen, iets van jezelf moeten en iets heel graag willen. Ik leerde de cruciale rol van mindset en energie als fundamentele basis in je bedrijf. Terug naar de tekentafel vroeg ik me weer af waar ik echt gelukkig van zou worden en wat ik nog te leren had. Vanaf dat moment had ik de allermooiste tekening van mijn droomonderneming en focus op de juiste dingen. Ik leerde over money mindset, de waarde van geven en ontvangen (you can’t poor from an empty cup), mezelf op waarde schatten, het van een hobby naar serieuze business te trekken. En wat de logische stappen zijn in de groei van een bedrijf. Ik bracht achter de schermen structuur aan in mijn bedrijf en het allerbelangrijkste: ik begon echt te genieten van ieder klein stapje in het proces, in plaats van me enkel te richten op de ‘’einddoelen’’.

In 2021, het vijfde jaar van mijn droomonderneming kan ik zeggen, er is geen haar op mijn hoofd die nog anders wil. Ik heb inmiddels honderden mensen mogen helpen in het najagen van hun droomwerk en leven. Daar kan ik op 34-jarige leeftijd al op terugkijken. Ik voel een rotsvast vertrouwen in de toekomst en ik geniet elke dag met volle teugen. Vanuit deze energie begeleid ik jou dolgraag in een ontspannen en plezierige kickstart van jouw droombaan of onderneming. Waarbij je vanuit voldoening, moeiteloosheid en plezier geniet van iedere stap. Neemt niet weg dat het retespannend is, je soms twijfelt en ook dingen moeilijk vindt. Dat je hobbels zult ervaren en je jezelf uit te dagen hebt. Juist belangrijk om hier aandacht aan te schenken zodat het geen repetitieve belemmeringen blijven en het jou niet in de weg staat om te gaan voor waar je echt in gelooft. Want wij bouwen de mooiere wereld! Dat is het uit je comfortzone treden dubbel en dwars waard.

Wil jij een kickstart in jouw droomonderneming? In april en in oktober start een nieuwe groep Lees meer over het halfjaarlijkse kickstart programma.

Leuk bedacht maar dat gaat niet in loondienst!

Leuk bedacht maar dat gaat niet in loondienst!

Ga voor wat er echt toe doet!

Ga voor wat er echt toe doet!