Grijp in op herhalende gedachten, piekeren, spanning en stress

Grijp in op herhalende gedachten, piekeren, spanning en stress

Ook al ziet mijn agenda er keurig overzichtelijk uit, mijn hoofd draait met gemak overuren. Bij het wakker worden ontstaat er direct een to do lijst in mijn hoofd. Zelfs yoga biedt me geen time out voor mijn gedachten, ik lijk er nog creatiever door te worden. Dankjewel brein voor de 1001 ideeën. Maar ik kan het niet allemaal opschrijven tijdens mijn downward facing dog. Nog voor ik goed en wel achter mijn laptop zit, heb ik 3 gemiste oproepen, een berg whatsappjes en melding van 25 nieuwe e-mails. 

Adem diep in en langzaam uit. Ik pak een kop koffie, terwijl ik weet dat dat niet perse de handigste optie is met dit gejaagde gevoel. Eenmaal terug op mijn plek begint de buurman te boren. En niet zomaar te boren. Het lijkt wel of hij eigen’handig’ de hele muur náást mijn linkeroor afbreekt. 

<< ERROR>> CRASH state

Ik laat mijn to do lijst, computer, telefoon en koffie achter. Ik stap er uit. Uit dit gejaagde gevoel, deze herrie in mijn hoofd en om mij heen. Ik trek mijn jas aan, trek de deur achter me dicht en wandel via het bos naar het strand. Want ik weet, hier kom ik weer tot mezelf. Zodat ik later vanuit de juiste gemoedstoestand scherpe keuzes maak en kwaliteit lever. 

Ben je bereid in te grijpen en de boel de boel te laten als het even niet werkt? Weet je ook dat de teugels laten vieren, betekent dat je later vanuit de juiste, vermogende, stemming weer het juiste resultaat bereikt? Druk ervaren vloeit voort uit irrationele gedachteloze keuzes. Grijp in door je gemoedstoestand op nummer 1 te zetten. Herken vermogende en onvermogende stemmingen. Dit is de voeding voor je gedrag en resultaat.

Meer weten over de CRASH en COACH state?

Robert Dilts (NLP) maakt onderscheid tussen de CRASH state en de COACH state. Dit zijn twee soorten stemmingen. Iets makkelijker te herkennen bij jezelf dan alle nuances die er aan te brengen zijn in gevoelens en emoties. 


Crash state
(duurt gemiddeld vier uur voordat de stress weer uit je lijf is!)

Contractie – gespannen / stress

Reactie – passief / brandjes blussen

Analyserende verlamming – herhalende gedachten / piekeren

Separatie – terugtrekken /afsluiten

Hartezeer – oude gevoelens van gekwetstheid


Coach state
(perfecte voedingsbodem voor groei, creatie, productiviteit):

Centreren – geaard/ aanwezig in je lijf
Open houding – het is zoals het is/ open staat voor mogelijkheden

Aanwezig – bewust zijn / snel signalen oppikken

Contact met jezelf – visie / hulpbronnen /omgeving

Holding – zijn met wat is / faciliteer ruimte voor verandering


Bewust aan de slag met jouw stemmingen?
1. Signaleer jouw vermogende en onvermogende stemmingen. Dit levert al zoveel informatie op. Op welke momenten, wat is de aanleiding?
2. Wat kun je allemaal verbeteren in jouw omstandigheden om de vermogende stemmingen te stimuleren?
3. Oefenen, ervaren, leren, reflecteren en weer op de repeat. Het wordt echt steeds makkelijker.
4. Het kan enorm helpen om hier met een coach aan te werken. Vaak zijn er dieper liggende oorzaken die je eenvoudig kunt aanpakken!

Loopbaancoaching in Rotterdam voor ambitieuze professionals

Loopbaancoaching in Rotterdam voor ambitieuze professionals

Nee zeggen tegen opdrachten waar je niet echt blij van wordt

Nee zeggen tegen opdrachten waar je niet echt blij van wordt