Zichtbaar presteren of in de schaduw staan

Zichtbaar presteren of in de schaduw staan

Ik zit in de duinen met pen en papier terwijl een meeuw vlak over me heen scheert. In de verte komt een gezin met zes kinderen aangelopen.
Bedeesd in een rijtje, sjouwend met strandspullen, tot een van de kinderen uitgelaten van de een naar de ander springt. ‘Zullen we in elkaars schaduw staan? Jaaa!’ Een ingewikkelde uitdaging en een nog ingewikkelder gezicht. Wel een bijzondere poging.

Haantjescultuur
Het doet me denken aan een recent gesprek met een coachee:
‘Bij ons op kantoor moet je je bewijzen. Jezelf laten zien, haantje de voorste zijn. Zo ben ik niet. Dat zichtbaar presteren. Ik zou zo graag gewoon mijn rustige zelf zijn, mijn ding doen waar ik goed in ben en dat dat dan wel gezien en gewaardeerd wordt. In deze haantjescultuur heb ik het gevoel dat ik de boot mis. Niemand wil in de schaduw staan.
Mijn manager zei letterlijk tegen me in mijn functioneringsgesprek: het is niet zichtbaar genoeg wat je doet, ik weet dat je goed werk levert, maar richting collega’s moet je je echt meer profileren.’

Zet de werksituatie naar jouw hand
Een mooi gesprek tussen ons volgt over wat ze hieraan wil en kan doen, wat belangrijk voor haar is, over aannames en sturingen achter zichtbaar presteren. Vanuit deze helderheid heb je de keuze en zet je jouw werksituatie weer naar jouw hand. 

- Kun je er iets aan veranderen?
- Wil je er iets aan veranderen? Hoe geïnvesteerd ben je in het bedrijf?
- Ga het gesprek aan met je leidinggevende
- Geef het goede voorbeeld. Als er leerbereidheid is en je een fijne intentie voelt bij je collega’s richt daar dan je aandacht op en geef juist ook complimentjes aan collega’s die niet zo in de kijker lopen.
- Tot slot is het een erg waardevol agendapunt! Wil je hier begeleiding in met jouw team? Kijk dan eens op www.expeditiev.com

Wat ben ik een partij aan vakantie toe

Wat ben ik een partij aan vakantie toe

Daar ben ik te oud voor

Daar ben ik te oud voor